Skład:

mąka z pszenicy durum (67,5%), mąka łubinowa (20%), błonnik owsiany (7,5%), gluten witalny (5%).

W zakładzie przetwarzane są jaja.

Sposób przygotowania:

Makaron wsypać do wrzącej, osolonej wody (1 litr wody na 100g makaronu). Gotować przez 3-4 minuty na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedzić.

Indeks glikemiczny gwarantowany przy wskazanym czasie (3-4 min) i sposobie gotowania. Krótszy czas gotowania może sprawić, że makaron będzie miał niższy IG.

Tabela wartości odżywczych:

Wartość energetyczna w 100g SUCHEGO produktu

Wartość energetyczna
1434 kJ/341 kcal
Tłuszcz
3,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,9 g
Węglowodany
49 g
w tym cukry
4,9 g
Błonnik
18 g
Białko
20 g
Sół
0,05 g

Wartość energetyczna w 100g UGOTOWANEGO* produktu

Wartość energetyczna
626 kJ/149 kcal
Tłuszcz
2,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
1,3 g
Węglowodany
20 g
w tym cukry
0,9 g
Błonnik
5,7 g
Białko
7,8 g
Sół
0,02 g

*co odpowiada 40g produktu suchego

Wartości odżywcze dla 50g SUCHEGO* makaronu (sugerowana porcja)

Wartość energetyczna
717 kJ/170 kcal
Tłuszcz
1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,4 g
Węglowodany
24,5g
w tym cukry
2,45 g
Błonnik
9 g
Białko
10 g
Sół
0,02 g

*co odpowiada 120 g ugotowanego makaronu (sugerowana porcja produktu)

Makaron Niski IG w porównaniu z makaronem 100% durum w 100g zawiera:

32%

Więcej białka

112%

Więcej błonnika

12g

Mniej węglowodanów

Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym:

Błonnik pokarmowy:

Białko:

ŹRÓDŁO: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

Skip to content