Indeks glikemiczny! Co to jest?

W najprostszym tłumaczeniu IG jest narzędziem, które mierzy, w jaki sposób węglowodany wpływają na poziom glukozy we krwi. Następnie ocenia jakość węglowodanów na podstawie tego wyniku. Węglowodany są jednym z istotnych elementów diety człowieka, ich celem jest dostarczanie paliwa do organizmu każdego z nas. Jak się okazuje nie wszystkie produkty zawierające węglowodany nie są sobie równe. Pokarmy węglowodanowe o wysokim IG powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a w kolejnym etapie gwałtowne załamanie. Z kolei pokarmy o niskim IG są wchłaniane i trawione wolniej. Takie powolne uwalnianie glukozy we krwi jest korzystniejsze dla naszego organizmu. Pomaga to między innymi w walce z chorobami typu cukrzyca typu 1 i 2, w insulinooporności jak również w poprawnym utrzymaniu energii oraz kontrolowaniu wagi.

  • Niski: 55 lub mniej
  • Średni: 55 – 70
  • Wysoki: 70 i więcej

Pokarmy o niskim IG zawiera wolno trawione węglowodany, które powodują bardziej powolny spadek poziomu cukru we krwi, mogą pomóc dłużej czuć się nasyconym

Podwyższające IG

  • duża zawartość glukozy, sacharozy,
  • niska zawartość białek, tłuszczów, błonnika, kwasów organicznych,
  • oczyszczanie ziaren zbóż, mielenie, prażenie, ekspandowanie,
  • gotowanie, szczególnie gotowanie na miękko,
  • duże rozdrobnienie (puree, musy, zupy-krem),
  • obieranie ze skórki, wyciskanie soku (co zmniejsza zawartość błonnika pokarmowego),
  • duży stopień.

Obniżające IG

  • wysoka zawartość błonnika (szczególnie rozpuszczalnego),
  • wysoka zawartość białka i tłuszczu,
  • wysoka zawartość kwasów organicznych (np. jabłkowy, cytrynowy, mlekowy) – m.in. produkty fermentowane, kiszonki, pieczywo na zakwasie,
  • chłodzenie po ugotowaniu, czerstwienie pieczywa (duża zawartość skrobi opornej),
  • gotowanie al dente, jedzenie produktów na surowo,
  • małe rozdrobnienie,
  • mały stopień dojrzałości (np. zielonkawe banany),
  • zjedzenie poprzedniego posiłku o niskim IG.