Składniki

Obniża indeks i ładunek glikemiczny produktów zasobnych węglowodany oraz zmniejsza nadciśnienie. Jest bardzo dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, a także doskonałym prebiotykiem, bo stymuluje rozwój korzystnej flory bakteryjnej w świetle jelita grubego. Mąka łubinowa jest również bogata w minerały, m.in. żelazo, cynk i magnez.

Mąka z pszenicy durum jest o wiele lepszym wyborem od tej z tradycyjnej pszenicy z kilku względów. Charakteryzuje się większą zawartością białka oraz błonnika pokarmowego, a także niższym indeksem glikemicznym. Przy tym wszystkim nadaje makaronowi Niski Indeks Glikemiczny pożądaną konsystencję, kolor i smak.

Dzięki zawartości beta–glukanów, błonnik owsiany jest cennym źródłem zdrowej, zróżnicowanej diety, a także pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu. Bogactwo rozpuszczalnego oraz nierozpuszczalnego błonnika odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit.

Gluten witalny sprawia, że makaron po ugotowaniu ma odpowiednią, tak pożądaną jędrną i sprężystą konsystencję. Dodatek glutenu witalnego zwiększa także odporność makaronu na rozgotowanie.

*nie taki gluten straszny jak go malują, jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań zdrowotnych ani chorób typu celiakia, to bez problemu możesz jeść produkty glutenowe na diecie. Pamiętaj jednak o odpowiednim doborze produktów, jak np. Makaron Niski IG 😉

DURUM 67,5%

  • Spowalnia procesy trawienia
  • Wspomaga prawidłową pracę jelit
  • Odpowiada za kolor
  • Nadaje tradycyjny smak

MĄKA ŁUBINOWA 20%

  • Obniża IG
  • Obniża ciśnienie

BŁONNIK OWSIANY 7,5%

  • Obniża poziom cholesterolu
  • Wspomaga perystaltykę jelit
  • Pomaga kontrolować poziom insuliny we krwi

GLUTEN WITALNY 5%

  • Odpowiada za jędrną i sprężystą konsystencję makaronu

Dzięki tak wyjątkowemu składowi, makaron IG 38 po ugotowaniu w stosunku do makaronu 100 % DURUM zawiera w przeliczeniu na 100 g

  • 12 G – MNIEJ WĘGLOWODANÓW
  • 32 % – WIĘCEJ BIAŁKA
  • 112 % – WIĘCEJ BŁONNIKA

Dla uzyskania efektu zgodnego z oświadczeniami wystarczy porcja 100 g makaronu po ugotowaniu dziennie.