Makaron z kurczakiem, cukinią, suszonymi pomidorami i oliwkami

Wartość energetyczna dla 1 porcji: 544 kcal

Białko: 37,7 g; Tłuszcz: 26,5 g; Węglowodany: 40,6 g; Ładunek Glikemiczny: 9 (Niski); Indeks Glikemiczny: 31; Wymienniki węglowodanowe: 4; Błonnik: 11,7 g

  • makaron NIG ugotowany – 100 g
  • pierś z kurczaka bez skóry – 100 g
  • cukinia – 150 g
  • suszone pomidory – 2 sztuki
  • oliwki czarne – ok 10 sztuk
  • cebula – 30 g (połowa małej sztuki)
  • czosnek – 1 ząbek
  • ser parmezan – 2 łyżeczki
  • bazylia świeża – kilka listków
  • sól, pieprz, suszona papryka słodka i słodka wędzona

Pierś kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem oraz suszoną papryką słodką i wędzoną. Na patelni dodaj oliwę i usmaż kurczaka. Zdejmij kurczaka. Na tej samej paleni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz pokrojone oliwki i posiekane suszone pomidory. Duś przez chwilę, aby cukinia lekko zmiękła. Dodaj usmażone wcześniej mięso. Wymieszaj z ugotowanym makaronem. Do sosu możesz dodać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Gotowe danie posyp parmezanem i świeżą bazylią.

Autorka:

Joanna Folta-dietetyk, psychodietetyk

Obserwuj na instagram:

Skip to content