Wartość energetyczna dla 1 porcji: 544 kcal
Białko: 37,7 g; Tłuszcz: 26,5 g; Węglowodany: 40,6 g; Ładunek Glikemiczny: 9 (Niski); Indeks Glikemiczny: 31; Wymienniki węglowodanowe: 4; Błonnik: 11,7 g
Składniki
- makaron NIG ugotowany – 100 g
- pierś z kurczaka bez skóry – 100 g
- cukinia – 150 g
- suszone pomidory – 2 sztuki
- oliwki czarne – ok 10 sztuk
- cebula – 30 g (połowa małej sztuki)
- czosnek – 1 ząbek
- ser parmezan – 2 łyżeczki
- bazylia świeża – kilka listków
- sól, pieprz, suszona papryka słodka i słodka wędzona
Przygotowanie
Pierś kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem oraz suszoną papryką słodką i wędzoną. Na patelni dodaj oliwę i usmaż kurczaka. Zdejmij kurczaka. Na tej samej paleni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz pokrojone oliwki i posiekane suszone pomidory. Duś przez chwilę, aby cukinia lekko zmiękła. Dodaj usmażone wcześniej mięso. Wymieszaj z ugotowanym makaronem. Do sosu możesz dodać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Gotowe danie posyp parmezanem i świeżą bazylią.