Ładunek glikemiczny

Jak wiadomo wartość IG w produkcie jest niezwykle istotna, jednak należy pamiętać, że nie ma znaczenia czy spożyjesz pięć czy dwie kromki chleba, wartość IG niezależnie od porcji jest taka sama. Dlatego tak ważną role odgrywa pojęcie Ładunku glikemicznego, który odnosi się do konkretnej porcji spożywanego posiłku. Ładunek glikemiczny jest bardziej holistycznym i użytecznym miernikiem. Ładunek glikemiczny uwzględnia nie tylko rodzaj węglowodanów zawartych w produkcie, ale też ich ilość obecną w porcji danego pożywienia.

Wartość indeksu glikemicznego x ilość węglowodanów w danej porcji / 100

Dla zobrazowania porównamy makaron 100 % durum vs makaron NISKI INDEKS GLIKEMICZNY

Makaron z pszenicy Durum IG 50
50 IG x 36,5g/100 = 18,2

NISKI INDEKS GLIKEMICZNY Makaron 38
38 IG x 24,5g /100 = 9,3

Wartość została obliczona dla 50 gramów suchego makaronu – jest to równowartość ok. 120 gramów ugotowanego makaronu czyli standardowa porcja posiłku

Ładunek Glikemiczny, podobnie jak Indeks Glikemiczny, klasyfikujemy jako:

  • Niski: 10 lub mniej
  • Średni: 10-20
  • Wysoki: 20 i więcej

CZY WIESZ ŻE, NIEKTÓRE PRODUKTY MAJĄ WYSOKI BĄDŹ ŚREDNI IG, ALE ZAWIERAJĄ NIEWIELE WĘGLOWODANÓW STĄD ŁG ZWYCZAJOWO SPOŻYWANEJ PORCJI JEST NISKI.