Wymienniki węglowodanowe

Wymiennik węglowodanowy to jednostka miary stworzona specjalnie dla diabetyków. Wymienniki ułatwiają szacowanie posiłków pod kątem zawartych w nich węglowodanów oraz dawkowanie insuliny.

1 WW OZNACZA PORCJĘ OKREŚLONEGO PRODUKTU W GRAMACH, KTÓRA DOSTARCZA 10 G WĘGLOWODANÓW PRZYSWAJALNYCH

Stosowanie wymienników ułatwia codzienne życie z cukrzycą.

Jeśli dzienne zapotrzebowanie określono na 2000 kcal, to około 50% tej energii, czyli w tym przypadku 1000 kcal, powinno pochodzić z węglowodanów

  • 1 G WĘGLOWODANÓW dostarcza 4 KCAL
  • 1000 KCAL powinno pochodzić z 250 g węglowodanów
  • 10 G WĘGLOWODANÓW to w przeliczeniu 1 WYMIENNIK WĘGLOWODANOWY
  • 250 G WĘGLOWODANÓW to w przeliczeniu 25 WYMIENNIKÓW WĘGLOWODANOWYCH

Wyliczoną ilość 25 WW rozkładamy na poszczególne posiłki:

  • I ŚNIADANIE – 5 WW
  • II ŚNIADANIE – 3 WW
  • OBIAD – 10 WW
  • PODWIECZOREK – 2 WW
  • KOLACJA – 4 WW
  • II KOLACJA – 1 WW

Makaron niski indeks glikemiczny ma 2,54 wymienników węglowodanowych*
*wartość obliczona dla 50 g suchego makaronu tj. Ok. 120g ugotowanego makaronu (sugerowana wartość spożycia produktu)