Jedz mądrze, czuj się lepiej, żyj dłużej!
Jedz mądrze, czuj się lepiej, żyj dłużej!
mąka z pszenicy durum (67,5%), mąka łubinowa (20%), błonnik owsiany (7,5%), gluten witalny (5%).
W zakładzie przetwarzane są jaja.
Makaron wsypać do wrzącej, osolonej wody (1 litr wody na 100g makaronu). Gotować przez 7 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedzić.
Indeks glikemiczny gwarantowany przy wskazanym czasie (7 min) i sposobie gotowania. Krótszy czas gotowania może sprawić, że makaron będzie miał niższy IG.
Wartość energetyczna w 100g SUCHEGO produktu
Wartość energetyczna | 1434 kJ/341 kcal |
Tłuszcz | 3,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9 g |
Węglowodany | 49 g |
w tym cukry | 4,9 g |
Błonnik | 18 g |
Białko | 20 g |
Sół | 0,05 g |
Wartość energetyczna w 100g UGOTOWANEGO* produktu
Wartość energetyczna | 626 kJ/149 kcal |
Tłuszcz | 2,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,3 g |
Węglowodany | 20 g |
w tym cukry | 0,9 g |
Błonnik | 5,7 g |
Białko | 7,8 g |
Sół | 0,02 g |
Wartości odżywcze dla 50g SUCHEGO* makaronu (sugerowana porcja)
Wartość energetyczna | 717 kJ/170 kcal |
Tłuszcz | 1,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 24,5g |
w tym cukry | 2,45 g |
Błonnik | 9 g |
Białko | 10 g |
Sół | 0,02 g |
Makaron Niski IG w porównaniu z makaronem 100% durum w 100g zawiera:
ŹRÓDŁO: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
Sprawdź nasze przepisy: