Zdrowe równa się mniej smaczne – czy na pewno?

Zdrowe jedzenie często jest kojarzone z mniej atrakcyjnym smakiem, ale czy na pewno jest to zawsze prawda? Niekoniecznie. Istnieją liczne dowody i trendy w dziedzinie kulinariów, które pokazują, że zdrowa dieta może być zarówno smaczna, jak i satysfakcjonująca. Zdrowa dieta nie ogranicza się do surowych warzyw i niesmacznych sałatek. Kucharze eksperymentują z różnymi przyprawami, ziołami i technikami gotowania, aby podkreślić smak zdrowych składników. To może prowadzić do niezwykle smacznych dań.

Wariacje smakowe zależą tylko od naszej wyobraźni. Wielu producentów oferuje teraz zdrowe przekąski, które łączą bogactwo wartości odżywczych i smak. Przykłady to chrupiące chipsy z warzyw, suszone owoce bez dodanego cukru czy orzechy prażone z minimalną ilością soli. Można kupić makarony zawierające błonnik z niskim indeksem glikemicznym i robić z nich pyszne dania. Można piec, grillować, dusić i używać różnych technik kulinarnych aby uatrakcyjnić danie. Restauracje i szefowie kuchni eksperymentują z roślinnymi daniami, takimi jak dania wegańskie, które mogą być równie smaczne i atrakcyjne jak dania mięsne. Nowe trendy kulinarne sprawiają, ze każdy znajdzie coś dla siebie. Rosnąca świadomość żywieniowa skupia się na jakości i zdrowiu składników, co skłania do tworzenia smacznych, a jednocześnie zdrowych dań.

Jednak warto zaznaczyć, że indywidualne preferencje smakowe różnią się, dlatego to, co jest smaczne dla jednej osoby, może niekoniecznie przypaść do gustu innej. Dlatego też istotne jest eksperymentowanie i odkrywanie zdrowych potraw, które spełniają oczekiwania smakowe każdego z nas.

Zdrowe jedzenie nie powinno kojarzyć się z reżimem i mdłym smakiem ale przede wszystkim z jakością produktu. Można znaleźć zdrowe wersje ulubionych potraw, które zachowują smak, ale są mniej kaloryczne i bardziej korzystne dla zdrowia bez straty dla naszych kubków smakowych. Warto wprowadzić do swoje kuchni przyprawy i zioła aby przygotowane potrawy kusiły smakiem, wyglądem i aromatem. Wtedy na pewno zdrowe jedzenie nie będzie nudne!

Autorka:

Magdalena Makarowska - Dietetyk Kliniczna

Obserwuj na instagram:

Źródła

1. Drewnowski, A., & Almiron-Roig, E. (2010). Human perceptions and preferences for fat and sugar in foods. In Montmayeur JP, le Coutre J, editors. Fat Detection: Taste, Texture, and Post Ingestive Effects. CRC Press/Taylor & Francis.
2. Estruch, R., Ros, E., Salas-Salvadó, J., Covas, M. I., Corella, D., Arós, F., … & Serra-Majem, L. (2013). Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil or nuts. New England Journal of Medicine, 368(14), 1279-1290.
3. Li, D., Siriamornpun, S., Wahlqvist, M. L., Mann, N. J., & Sinclair, A. J. (2005). Lean meat and heart health. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 14(2), 113-119.
4. Rosen, R. A., & Bakshi, A. S. (2019). The intersection of nutrition and culinary programs. Nutrition Today, 54(2), 94-99.
5. Rozin, P., & Vollmecke, T. A. (1986). Food likes and dislikes. Annual review of nutrition, 6(1), 433-456.
6. Stewart-Knox, B., Markovina, J., Rankin, A., & Bunting, B. P. (2008). Health promoting and health compromising food choices: A mixed methods study on the health-related beliefs and behaviours of mothers and their children. Appetite, 50(2-3), 325-332.

Skip to content