Oświadczenia żywieniowe

Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym:

  • pozwalają zachować stały/stabilny poziom cukru we krwi
  • pozwalają zachować prawidłowy poziom cholesterolu oraz pozwalają czuć się sytym przez dłuższy czas

Błonnik pokarmowy:

  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit
  • zapewnia zdrowy układ trawienny
  • pozwala czuć się sytym przez dłuższy czas
  • powoduje obniżenie reakcji glikemicznej organizamu
  • pomaga kontrolować poziom insuliny/glukozy we krwi
  • może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę

Białko:

  • pomaga przedłużyć uczucie sytości, dzięki czemu pomaga kontrolować masę ciała

warunek: zawartość węglowodanów musi być niższa o co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem

Makaron Niski Indeks Glikemiczny ma 20g węglowodanów (po ugotowaniu)

Makaron 100% durum ma 32g węglowodanów (po ugotowaniu)

więc, makaron Niski Indeks Glikemiczny ma 37% mniej węglowodanów w porównaniu z makaronem 100% durum

warunek: produkt musi zawierać przynajmniej 3g błonnika na 100g lub 1,5g błonnika na 100 kcal

W makaronie Niski Indeks Glikemiczny jest 5,7g błonnika/100g lub 3,8g/100 kcal

warunek: przynajmniej 12% wartości energetycznej produktu pochodzi z białka

W makaronie Niski Indeks Glikemiczny jest 7,8g białka /100g, 1g białka=4 kcal czyli 31,2 kcal pochodzi z białka, co w sumie w 149 kcal (kaloryczności 100g ugotowanego produktu) stanowi 21%

Źródła

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

Skip to content