Wymiennik węglowodanowy to jednostka miary stworzona specjalnie dla diabetyków. Wymienniki ułatwiają szacowanie posiłków pod kątem zawartych w nich węglowodanów oraz dawkowanie insuliny.
1 WW OZNACZA PORCJĘ OKREŚLONEGO PRODUKTU W GRAMACH, KTÓRA DOSTARCZA 10 G WĘGLOWODANÓW PRZYSWAJALNYCH
Stosowanie wymienników ułatwia codzienne życie z cukrzycą.
Przykład jak obliczyć ilość wymienników zjadanych w całodziennym pożywieniu?
Jeśli dzienne zapotrzebowanie określono na 2000 kcal, to około 50% tej energii, czyli w tym przypadku 1000 kcal, powinno pochodzić z węglowodanów
- 1 G WĘGLOWODANÓW dostarcza 4 KCAL
- 1000 KCAL powinno pochodzić z 250 g węglowodanów
- 10 G WĘGLOWODANÓW to w przeliczeniu 1 WYMIENNIK WĘGLOWODANOWY
- 250 G WĘGLOWODANÓW to w przeliczeniu 25 WYMIENNIKÓW WĘGLOWODANOWYCH
Wyliczoną ilość 25 WW rozkładamy na poszczególne posiłki:
- I ŚNIADANIE – 5 WW
- II ŚNIADANIE – 3 WW
- OBIAD – 10 WW
- PODWIECZOREK – 2 WW
- KOLACJA – 4 WW
- II KOLACJA – 1 WW
Makaron niski indeks glikemiczny ma 2,54 wymienników węglowodanowych*
*wartość obliczona dla 50 g suchego makaronu tj. Ok. 120g ugotowanego makaronu (sugerowana wartość spożycia produktu)