Insulinooporność

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu stają się mniej skuteczne na działanie insuliny.
Insulina to hormon, który pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Głównym zadaniem insuliny jest umożliwienie komórkom pobieranie glukozy, czyli cukru, z krwi do wnętrza komórek, gdzie może być ona zużywana jako energia.

W przypadku insulinooporności, komórki stają się mniej wrażliwe na sygnały insuliny. To oznacza, że potrzebują one większej ilości tego hormonu aby przekazać glukozę do wnętrza komórek.

W rezultacie poziom glukozy we krwi może wzrastać, co może prowadzić do wystąpienia stanu insulinooporności, a w konsekwencji do cukrzycy typu 2, jeżeli trzustka nie jest w stanie wyprodukować wystarczająco dużo insuliny aby zaspokoić potrzebę organizmu.

Insulinooporność często związana jest z nadwagą, brakiem aktywności fizycznej oraz nieprawidłowo prowadzoną dietą.

Aby skutecznie zarządzać insulinoopornością i poradzić sobie z tym problemem, należy wdrożyć aktywność fizyczną oraz stosować dietę z tak zwanym niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to wybieranie produktów, po których zjedzeniu poziom glukozy we krwi gwałtownie nie rośnie i nie doprowadza do zaburzeń wydzielana insuliny. Dzięki temu możemy regulować glikemię, zapobiegać oraz redukować insulinooporność w naszym organizmie.

Autorka: Magdalena Makarowska-dietetyk kliniczna

Skip to content