Z kim pracujemy
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Dr hab. inż. Aldona Sobota i jej zespół we współpracy z Dominikiem Polakiem-Prezesem Makaroniarni Polmak, stworzyli produkt zawierający węglowodany o niskim indeksie i ładunku glikemicznym przypominający w smaku, barwie i konsystencji makarony pszenne.
Receptury i pierwsze próbki powstały dzięki współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii.
Nasz projekt
W ramach projektu na podstawie wyników badań składu chemicznego i właściwości fizycznych różnych surowców roślinnych opracowano wstępne modelowe receptury makaronu. Następnie po przeprowadzeniu badań wybrano optymalne warianty recepturowe i opracowano założenia technologii produkcji.
Finalnym etapem prac było określenie indeksu glikemicznego in vivo makaronów oraz przetestowanie wybranych receptur w testach pilotażowych w skali przemysłowej.
Działania:
45
Przebadanych receptur
30
Miesięcy pracy
14
Surowców
Efektem tych działań jest produkt o bardzo niskim indeksie glikemicznym,
który smakuje i wygląda jak zwyczajny, żółty makaron!
Współpraca z dietetyczką kliniczną
Magdalena Makarowska
Dyplomowana dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, biotechnolożka, pedagożka, właścicielka gabinetu dietetycznego Magdalena Makarowska Dietoterapia w Łodzi, autorka oraz współautorka ponad 30 poradników o zdrowym odżywianiu m.in. : „ Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym”, „Dieta w insulinooporności” i wielu innych. Jest absolwentką wielu uczelni medycznych w Polsce. Posiada wiele szkoleń i certyfikatów-nieustannie rozwija swoje kompetencje zawodowe.
Jako specjalistka SOIT oraz członkini Fundacji –Insulinooporność zdrowa dieta, zdrowe życie- jej głównym zadaniem jest bez wątpienia profilaktyka insulinooporności i cukrzycy typu 2. Jej podejście do żywienia opiera się na promowaniu diet z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym jako sposobu na osiągnięcie prawidłowej relacji z jedzeniem.
Życiowe motto Magdaleny Makarowskiej brzmi:
Jesteś tym, co jesz, więc jedz pięknie!
Według niej mądra dieta, będąca stylem życia, a nie chwilową modą, zapewnia nam zdrowie aż w 90%.
Postrzega dietę nie jako reżim żywieniowy, ale świadome słuchanie potrzeb swojego organizmu i modelowanie metabolizmu za pomocą właściwie skomponowanych, pysznych i świeżych posiłków, opartych na produktach jak najmniej przetworzonych.
Jest przekonana, że zmiana nawyków żywieniowych i wejście na żywieniową ścieżkę zdrowia są możliwe na każdym etapie naszego życia.
Magdalena jest prawdziwą ekspertką w kwestii zdrowej diety i insulinooporności. Z tego powodu Makaron Niski IG, zgodziła się zostać jego ambasadorką i z czystym sumieniem poleca go swoim pacjentom. Niezmiernie nas cieszy, że osoba z takim bagażem wiedzy oraz doświadczeń od razu zrozumiała cel powstania tego produktu, jakim było stworzenie makaronu o niskim IG, który smakiem i wyglądem nie różni się od klasycznego, co ułatwia wielu osobom dokonywanie zdrowszych wyborów żywieniowych.
Jest również autorką wielu treści na tej stronie, dzięki czemu mamy pewność, że przekazujemy tutaj wyłącznie rzetelne i sprawdzone informacje.
Zaciekawiliśmy Cię?
Zajrzyj w artykuły lub na nasz instagram niskiig_pl, gdzie Magdalena dzieli się swoją wiedzą, wskazówkami oraz poradami, dzięki którym będziesz mieć okazję zgłębić tematykę niskiego indeksu glikemicznego w diecie.