Wszystko co musisz wiedzieć o mące łubinowej

Dieta nie musi być powodem rezygnacji z ulubionych przekąsek. Dziś przedstawimy Wam zamiennik, który doskonale sprawdzi się w przygotowywaniu wielu potraw, w tym także słodkich wypieków!

Jest to produkt, który powstaje w wyniku zmielenia nasion łubinu. Są to rośliny strączkowe, które zapewniają wysoką zawartość białka, błonnika i przede wszystkim brak glutenu. W odróżnieniu od zwykłej mąki, jej łubinowy zamiennik posiada o wiele mniej węglowodanów. Jest to poniżej 10g na 100g produktu, przy czym klasyczna mąka pszenna zawiera ich ponad 60g!

Wiele prozdrowotnych właściwości sprawia, że mąka łubinowa coraz chętniej wybierana jest w polskiej gastronomii. Do jej głównych zalet należą:

  • brak glutenu;
  • wysoka zawartość białka;
  • zawartość antyoksydantów;
  • wsparcie w obniżaniu poziomu cholesterolu;
  • niski indeks glikemiczny (IG: 15);
  • zawartość argininy, która korzystnie wpływa na serce i układ krążenia;
  • wysoka zawartość błonnika;
  • jest źródłem kwasu foliowego.

Mąka łubinowa doskonale sprawdzi się dla osób, które przebywają na dietach low-carb, keto i przede wszystkim bezglutenowych. Niski indeks glikemiczny sprawia, że jest to produkt bezpieczny także dla cukrzyków, a wysoka zawartość białka, doskonale uzupełni dietę wegan oraz wegetarianów.

Mąka łubinowa może mieć lekko gorzkawy, słony posmak, który jest jednak prawie niewyczuwalny po obróbce termicznej. Stanowi ona doskonały zamiennik dla mąk pszennych, który sprawdzi się przy wszelkich potrawach oraz słodkościach. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów oraz kalorii pozwala cieszyć się nimi bez wyrzutów sumienia! Pamiętaj jednak, że zawarty w mące błonnik sprawia, że absorbuje ona więcej płynów, dlatego należy kontrolować ich ilość w trakcie gotowania.

Autorka:

Magdalena Makarowska - Dietetyk Kliniczna

Obserwuj na instagram:

Skip to content