Z kim pracujemy
Uniwerystet Przyrodniczy w Lublinie
Dr hab. inż. Aldona Sobota i jej zespół we współpracy z Dominikiem Polakiem Prezesem Makaroniarni Polmak stworzyli produkt zawierający węglowodany o niskim indeksie i ładunku glikemicznym przypominający w smaku, barwie i konsystencji makarony pszenne
Receptury i pierwsze próbki powstały dzięki współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii.
To kadra uczelni znalazła nietypowe składniki, dzięki którym nasz makaron ma tak niskie parametry indeksu i ładunku glikemicznego.
WSPÓLNE PRACE
Nasz projekt
W ramach projektu na podstawie wyników badań składu chemicznego i właściwości fizycznych różnych surowców roślinnych opracowano wstępne modelowe receptury makaronu. Następnie po przeprowadzeniu badań wybrano optymalne warianty recepturowe i opracowano założenia
technologii produkcji.
Finalnym etapem prac było określenie indeksu glikemicznego in vivo makaronów oraz przetestowanie wybranych receptur w testach pilotażowych w skali przemysłowej.