Mąka łubinowa
Obniża indeks i ładunek glikemiczny produktów zasobnych węglowodany oraz zmniejsza nadciśnienie. Jest bardzo dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, a także doskonałym prebiotykiem, bo stymuluje rozwój korzystnej flory bakteryjnej w świetle jelita grubego. Mąka łubinowa jest również bogata w minerały, m.in. żelazo, cynk i magnez.
Semolina (mąka z pszenicy durum)
Mąka z pszenicy durum jest o wiele lepszym wyborem od tej z tradycyjnej pszenicy z kilku względów. Charakteryzuje się większą zawartością białka oraz błonnika pokarmowego, a także niższym indeksem glikemicznym. Przy tym wszystkim nadaje makaronowi Niski Indeks Glikemiczny pożądaną konsystencję, kolor i smak.
Błonnik owsiany
Dzięki zawartości beta–glukanów, błonnik owsiany jest cennym źródłem zdrowej, zróżnicowanej diety, a także pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu. Bogactwo rozpuszczalnego oraz nierozpuszczalnego błonnika odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit.
Gluten witalny*
Gluten witalny sprawia, że makaron po ugotowaniu ma odpowiednią, tak pożądaną jędrną i sprężystą konsystencję. Dodatek glutenu witalnego zwiększa także odporność makaronu na rozgotowanie.
*nie taki gluten straszny jak go malują, jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań zdrowotnych ani chorób typu celiakia, to bez problemu możesz jeść produkty glutenowe na diecie. Pamiętaj jednak o odpowiednim doborze produktów, jak np. Makaron Niski IG 😉
DURUM 67,5%
- Spowalnia procesy trawienia
- Wspomaga prawidłową pracę jelit
- Odpowiada za kolor
- Nadaje tradycyjny smak
MĄKA ŁUBINOWA 20%
- Obniża IG
- Obniża ciśnienie
BŁONNIK OWSIANY 7,5%
- Obniża poziom cholesterolu
- Wspomaga perystaltykę jelit
- Pomaga kontrolować poziom insuliny we krwi
GLUTEN WITALNY 5%
- Odpowiada za jędrną i sprężystą konsystencję makaronu
Dzięki tak wyjątkowemu składowi, makaron IG 38 po ugotowaniu w stosunku do makaronu 100 % DURUM zawiera w przeliczeniu na 100 g
- 12 G – MNIEJ WĘGLOWODANÓW
- 32 % – WIĘCEJ BIAŁKA
- 112 % – WIĘCEJ BŁONNIKA
Dla uzyskania efektu zgodnego z oświadczeniami wystarczy porcja 100 g makaronu po ugotowaniu dziennie.