Odchudzający się

Dbający o linie nie musisz rezygnować z makaronu podczas stosowania diety. Wysoka zawartości białka w naszych makaronach pomaga przedłużyć uczucie sytości co z kolei pomaga kontrolować masę ciała.

Uwielbiasz makaron, a aktualnie przebywasz na diecie redukcyjnej? Sprawdź, jak rozsądnie przeprowadzić proces odchudzania i dowiedz się więcej o makaronie z niskim indeksem glikemicznym.

Niezależnie, czy chcesz schudnąć kilka, kilkanaście kilogramów proces redukcji masy ciała powinien zostać przeprowadzony z rozsądkiem, ponieważ nieumiejętne dobranie deficytu kalorycznego może wiązać się z powstaniem niedoborów w organizmie oraz tak bardzo niechcianym efektem jo-jo.

Dieta redukcyjna często kojarzy się z restrykcjami oraz niemożnością spożywania ulubionych posiłków. Czy rzeczywiście tak musi być? Prawda leży pośrodku! Aby zgubić nadmierne kilogramy niezbędne jest zachowanie deficytu kalorycznego, co może się wiązać z pewnymi ograniczeniami, jeśli do tej pory w diecie przekraczane było zapotrzebowanie dla naszego organizmu. Warto zrozumieć jednak, że dążenie do postawionej sobie za cel masy ciała to nie tylko wyścig z czasem, czy walka z kilogramami. To przede wszystkim dbałość o zdrowie, zarówno fizyczne i psychiczne oraz praca nad nawykami wspierającymi nasze ciało. Badania dowodzą, że to konkretne aspekty naszej diety i stylu życia odgrywają kluczową rolę w długoterminowej kontroli masy ciała. Dlatego tak ważne jest podejście, które jest kompleksowe, ale jednocześnie uwzględnia indywidualne potrzeby każdej osoby.

Pierwszy krok w tej podróży to zrozumienie dlaczego warto podjąć wysiłek w kierunku osiągnięcia zdrowej masy ciała. Jej redukcja obniża ryzyko chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2, problemów z układem kostno-mięśniowym. Poprawia również wydolność fizyczną, dzięki czemu stajemy się sprawniejsi i czujemy się lepiej. W procesie odchudzania nie można pominąć tego, jak istotna jest aktywność fizyczna. Ćwiczenia wpływają na spalanie kalorii, wzmacniają mięśnie i pozytywnie wpływają na wrażliwość insulinową.

Z żywieniowego punktu widzenia kluczem do schudnięcia jest zachowanie deficytu energetycznego. Występuje on wtedy, kiedy spalamy więcej kalorii niż ich spożywamy. Można to osiągnąć zmniejszając ilość porcji posiłków, które spożywamy, stosując alternatywy o niższej gęstości energetycznej (zawierające mniej kalorii) oraz zwiększając ilość aktywności fizycznej. Pamiętaj jednak, że deficyt energetyczny nie oznacza głodówek, a Twój organizm potrzebuje energii do zachowania podstawowych funkcji życiowych! Badania wykazały, że restrykcyjne diety, zwłaszcza te o bardzo niskiej podaży kalorycznej lub eliminujące całe grupy produktów mogą prowadzić do niepożądanych skutków – np. objadania się. Aktywność fizyczna również powinna być dobrana w sposób rozsądny, dostosowana do naszych możliwości i kondycji fizycznej w celu uniknięcia kontuzji. Warto jest szukać aktywności, która sprawia radość – w tym wypadku już nigdy nie ćwiczymy “bo musimy”, a dlatego “bo chcemy” – nasz wewnętrzny dialog odgrywa bardzo ważną rolę!

Jednym z sekretów udanej redukcji są produkty o niskim indeksie glikemicznym

Stosowanie w diecie produktów o niskim indeksie glikemicznym przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Takie produkty wpływają pozytywnie na obniżenie poziomu cukru we krwi po posiłku oraz zmniejszają wydzielanie insuliny. Dzięki temu, organizm przyswaja je wolniej, co prowadzi do dłuższego uczucia sytości. Wybierając produkty o niskim lub średnim indeksie i ładunku glikemicznym, dbamy o to, aby nasza dieta była odpowiednio zrównoważona. Powolne trawienie tych produktów zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami. Odpowiednio skomponowana dieta z niskim indeksem glikemicznym może pomóc nam uniknąć niepożądanych przekąsek, które często wprowadzają niepotrzebne kalorie. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak biały ryż, bułki z pszenicy, słodzone płatki śniadaniowe powodują szybki i krótkotrwały wzrost poziomu glukozy. Po takim posiłku prawdopodobnie dość szybko poczujemy ochotę na kolejną przekąskę.

Warto więc zwracać uwagę na jakość i skład naszych posiłków, aby wspierać zdrowie i samopoczucie na co dzień. Jeśli wydaje Ci się, że podczas redukcji nie będziesz mógł cieszyć się smakiem makaronu zachęcamy Was do wypróbowania makaronu o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki starannie skomponowanemu składowi: zawartości białka oraz błonnika makaron ten gotowany przez 7 minut zachowuje niski indeks glikemiczny i może stać się częścią zdrowej, zbilansowanej diety redukcyjnej.

Jeśli nie masz pomysłu, jakie danie przygotować jako pierwsze sprawdź ten przepis w jednodniowym jadłospisie na pyszny makaron w stylu śródziemnomorskim.

Autorka:

Agata Lewartowska

Obserwuj na instagram: