Utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi jest kluczowym elementem zdrowia, szczególnie dla osób borykających się z insulinoopornością lub cukrzycą. Jest to również aspekt wpływający na prawidłowe działanie hormonów płciowych, co przyczynia się do
regularnych, zdrowych cykli miesiączkowych. Dieta o niskim indeksie jest jednym z narzędzi, pomagającym utrzymywać stabilny poziom glukozy we krwi. Co więcej, dieta o niskim indeksie pozytywnie wpływa na samopoczucie, redukuje spadki energii w ciągu dnia, które często zgłaszane są przez pacjentów, u których diagnozuje się insulinooporność. W związku z tym przygotowałam dla Was jednodniowy, odżywczy oraz smaczny jadłospis z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Koniecznie wypróbuj i dać znać w komentarzu jak Ci smakowało!
Makroskładniki na ten dzień przedstawiają się następująco:
WĘGLOWODANY: 30%
BIAŁKO: 25%
TŁUSZCZE: 50%
Śniadanie
OMLET Z WARZYWAMI
Wartość energetyczna: 480 kcal, B: 20.2 T: 32.8 W:35.9., F: 8 WW: 2.5, ŁG: 8
Składniki:
- 2 jajka
- Papryka (65g)
- 1 średni pomidor (130g)
- Kiełki brokuła (1 łyżka, 8g)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka, 10g)
- Chleb żytni razowy (1 kromka, 35g)
- Awokado (70g)
- Sól, pieprz – sugerowane przyprawy
Przygotowanie:
- W misce roztrzep dwa jajka za pomocą widelca lub trzepaczki, dopraw według uznania.
- Pokrój paprykę i pomidora na drobne kawałki.
- Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną paprykę i podsmaż przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj pokrojonego pomidora. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, mieszając delikatnie.
- Wlej roztrzepane jajka na warzywa. Delikatnie wymieszaj, aby warzywa równomiernie rozłożyły się po omlecie. Możesz zmniejszyć ogień. Smaż omlet przez około 3-4 minuty, aż jajka zetną się i omlet będzie dobrze uformowany. Przewróć omlet na drugą stronę i
smaż przez kolejne 2-3 minuty. - Podczas smażenia omletu, możesz również upiec grzankę z pieczywa.
- Wyjmij omlet z patelni i podawaj na talerzu. Możesz go przyozdobić kawałkami awokado na wierzchu lub ułożyć na toście.
- Posyp kiełkami brokuła.
2 Śniadanie
MIGDAŁOWY PUDDING CHIA Z TRUSKAWKAMI
Wartość energetyczna: 394 kcal, B: 13.5 T: 27 W: 35.5, F: 18 WW: 1.5, ŁG: 1
Składniki:
- Nasiona chia (45g)
- Truskawki (100g)
- Napój migdałowy, niesłodzony (200g)
- Erytrytol (1 łyżeczka, 5g)
- Płatki migdałowe (20g)
Przygotowanie:
- W naczyniu lub słoiku połącz nasiona chia, niesłodzony napój migdałowy i erytrytol. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Odstaw mieszaninę na bok i pozostaw ją na co najmniej 30 minut, aby nasiona chia nasiąkły i utworzyły puddingową konsystencję. Możesz również przygotować to danie wieczorem i zostawić je na noc w lodówce, aby nasiona chia nasiąkły przez całą noc. 3. Przed podaniem umyj i pokrój truskawki na plasterki.
- Przełóż przygotowany migdałowy pudding chia do miseczki lub słoika.
- Na wierzch dodaj pokrojone truskawki i posyp płatkami migdałowymi.
Obiad
ŚRÓDZIEMNOMORSKI MAKARON PENNE
Wartość energetyczna: 484 kcal, B: 35.8 T: 19.6 W: 43.2, F: 12 WW: 3.1, ŁG: 11
Składniki:
- Makaron penne o niskim indeksie glikemicznym Polmak (70g surowego makaronu)
- Pierś z indyka (100g)
- Suszone pomidory w oleju (60g)
- Oliwki czarne (20g)
- Pestki dyni (10g)
- Rukola (60g)
- Papryka słodka, sól, pieprz, opcjonalnie papryka ostra, czosnek – sugerowane przyprawy do piersi z indyka
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron penne o niskim indeksie glikemicznym zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok. Indeks glikemiczny (IG) makaronu Polmak wynosi 38, przy czasie gotowania wynoszącym 7 minut. Pamiętaj, że gdy makaron jest gotowany al dente, jego indeks glikemiczny jest niższy.
- Pokrój pierś z indyka na małe kawałki. Dopraw do smaku. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów. Dodaj pokrojoną pierś z indyka i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso będzie dobrze przyrumienione i w pełni ugotowane.
Przełóż usmażoną pierś na talerz. - Do tego samego rondelka dodaj suszone pomidory w oleju (bez nadmiaru oleju) i oliwki czarne. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż składniki się podgrzeją. Dodaj ugotowany makaron penne do rondelka z sosem i składnikami. Delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
- Na talerzu posyp pestkami dyni i liśćmi rukoli.
Kolacja
SAŁATKA FRESCA W GRECKIM STYLU
Wartość energetyczna: 333 kcal, B: 8.4 T: 19.4 W: 31, F: 2.7 WW: 2.7, ŁG: 14
Składniki:
- Arbuz (250g)
- Ser feta (50g)
- Ogórek (50g)
- Roszponka (25g)
- Czerwona cebula (50g)
- Olej lniany (1 łyżka)
- Sok z cytryny (1 łyżeczka)
- Świeża mięta – listki (opcjonalnie, dla smaku)
- Sól, pieprz cytrynowy – sugerowane przyprawy
Przygotowanie:
- Pokrój arbuza, ser feta na małe kostki.
- Pokrój ogórka i cebulę na cienkie plasterki lub półplasterki.
- Do miski z roszponką wymieszaj pokrojony arbuz, ser feta, ogórek i czerwoną cebulę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Skrop sałatkę olejem lnianym lub sokiem z cytryny.
- Podawaj Sałatkę Fresca w greckim stylu od razu, aby zachować świeżość i chrupkość składników.
Zwróć uwagę, że w jadłospisie umieściłam składniki, które w badaniach wykazały pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową:
- Orzechy oraz pestki dyni – w analizie badań, spożywane w dawce 50-60g dziennie obniżyły poziom glukozy we krwi na czczo w porównaniu z osobami przebywającymi na diecie, w której nie spożywano orzechów. Orzechy poprzez zawartość białka oraz błonnika wpływają pozytywnie na odpowiedź glikemiczną. Należy jednak być świadomym zjadanej ilości orzechów na diecie redukcyjnej – są wysokokaloryczne. Nie rezygnuj z nich jednak, a świadomie umieść w diecie.
- Kiełki brokuła – tak samo jak i brokuły, zawierają sulforafan – naturalnie aktywny związek, który w badaniach wykazał właściwości przeciwzapalne, jak również wpływający na poprawę wrażliwości na insulinę.
- Olej lniany – w badaniu przeprowadzonym na kobietach, u których zdiagnozowano PCOS – zespół policystycznych jajników (często współwystępujący z insulinoopornością), przyjmujących kwas α-linolenowy przez 12 tygodni stwierdzono znaczny spadek insuliny i markerów insulinooporności. Pamiętaj, aby olej lniany spożywać na zimno. Trzymaj go również w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Siemię lniane również będzie świetnym wyborem! Najlepiej świeżo zmielone przed spożyciem, aby czerpać największe korzyści z kwasów tłuszczowych.
Niezależnie na jakiej diecie jesteś koniecznie pamiętaj o piciu wody! To Twój sprzymierzeniec w redukcji masy ciała tuż obok błonnika.