Owocowa fantazja z nutą lawendy i makaronem

Wartość energetyczna dla 1 porcji: 449 kcal

Białko: 22,2 g; Tłuszcz: 23,9 g; Węglowodany: 39,1 g; Ładunek Glikemiczny: 9,3 (Niski); Wymienniki węglowodanowe: 3,1; Wymienniki białkowo tłuszczowe: 3

  • 50 g makaronu Niski Indeks Glikemiczny (ugotowanego)
  • 70 g malin
  • 70 g truskawek
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 100 g sera ricotta
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżka orzechów pistacjowych
  • kilka kwiatków lawendy (opcjonalnie)

Pokrój truskawki na mniejsze kawałki.

Namocz jagody goji w ciepłej wodzie przez kilka minut, odcedź.

Posiekaj miętę i pistacje.

W dużej misce wymieszaj schłodzony makaron z ricottą.

Dodaj maliny, truskawki, namoczone jagody goji, nasiona chia, pestki dyni, pistacje i posiekaną miętę.

Jeśli używasz, dodaj szczyptę lawendy.

Wstaw sałatkę do lodówki na 30 minut, aby smaki się połączyły.

Serwuj na zimno, dekorując miętą i pistacjami.

Autorka:

Magdalena Makarowska-dietetyk kliniczny

Obserwuj na instagram:

Skip to content