OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym:
- pozwalają zachować stały/stabilny poziom cukru we krwi
- pozwalają zachować prawidłowy poziom cholesterolu oraz pozwalają czuć się sytym przez dłuższy czas
Błonnik pokarmowy:
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit
- zapewnia zdrowy układ trawienny
- pozwala czuć się sytym przez dłuższy czas
- powoduje obniżenie reakcji glikemicznej organizamu
- pomaga kontrolować poziom insuliny/glukozy we krwi
- może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę
Białko:
- pomaga przedłużyć uczucie sytości, dzięki czemu pomaga kontrolować masę ciała
OŚWIADCZENIA ŻYWIENIOWE
OBNIŻONA ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW
warunek: zawartość węglowodanów musi być niższa o co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem
Makaron Niski Indeks Glikemiczny ma 20g węglowodanów (po ugotowaniu)
Makaron 100% durum ma 32g węglowodanów (po ugotowaniu)
więc, makaron Niski Indeks Glikemiczny ma 37% mniej węglowodanów w porównaniu z makaronem 100% durum
ŹRÓDŁO BŁONNIKA
warunek: produkt musi zawierać przynajmniej 3g błonnika na 100g lub 1,5g błonnika na 100 kcal
W makaronie Niski Indeks Glikemiczny jest 5,7g błonnika/100g lub 3,8g/100 kcal
WYSOKA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA
warunek: przynajmniej 12% wartości energetycznej produktu pochodzi z białka
W makaronie Niski Indeks Glikemiczny jest 7,8g białka /100g, 1g białka=4 kcal czyli 31,2 kcal pochodzi z białka, co w sumie w 149 kcal (kaloryczności 100g ugotowanego produktu) stanowi 21%