Sezon na kurki w pełni, więc zostawiamy Ci przepis na aromatyczny sos do makaronu. Oczywiście danie odpowiednie jest dla insulinoopornych.
Wartość energetyczna dania: 388 kcal
B: 19,8 g; T: 20,8 g; W: 33,8 g; ŁG = 8 (niski)
Składniki na 2 porcje:
- 70 g makaronu z niskim IG Polmak
- 10 g oleju
- 80 g mięsa z piersi kurczaka
- 30 g cebuli
- 200 g kurek
- 10 g masła
- 100 g śmietanki 12% UHT
- 30 g serka kanapkowego – śmietankowego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
- Natka z pietruszki
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem.
- Cebulę pokrój w piórka. Wrzuć na rozgrzany olej razem z mięsem. Podsmaż z każdej strony i przełóż na talerz.
- Kurki dokładnie opłucz. Wrzuć na patelnię i podsmażaj, co chwilę mieszając. Oprósz solą. Jak już odparuje z nich woda dodaj masło.
- Podduś przez chwilę i dodaj mięso z cebulą.
- Całość zalej śmietanką. Dodaj do niej serek – wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.
- Dodaj przyprawy.
- Gotowy sos, wymieszaj z ugotowanym makaronem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Autorka: mgr inż. Dietetyki Dorota Świdnik
Obserwuj na Instagram >>>