Makaron z sosem kurkowym


Sezon na kurki w pełni, więc zostawiamy Ci przepis na aromatyczny sos do makaronu. Oczywiście danie odpowiednie jest dla insulinoopornych.


Wartość energetyczna dania: 388 kcal
B: 19,8 g; T: 20,8 g; W: 33,8 g; ŁG = 8 (niski)

Składniki na 2 porcje:
  • 70 g makaronu z niskim IG Polmak
  • 10 g oleju
  • 80 g mięsa z piersi kurczaka
  • 30 g cebuli
  • 200 g kurek
  • 10 g masła
  • 100 g śmietanki 12% UHT
  • 30 g serka kanapkowego – śmietankowego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka z pietruszki

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem.
  3. Cebulę pokrój w piórka. Wrzuć na rozgrzany olej razem z mięsem. Podsmaż z każdej strony i przełóż na talerz.
  4. Kurki dokładnie opłucz. Wrzuć na patelnię i podsmażaj, co chwilę mieszając. Oprósz solą. Jak już odparuje z nich woda dodaj masło.
  5. Podduś przez chwilę i dodaj mięso z cebulą.
  6. Całość zalej śmietanką. Dodaj do niej serek – wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.
  7. Dodaj przyprawy.
  8. Gotowy sos, wymieszaj z ugotowanym makaronem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Autorka: mgr inż. Dietetyki Dorota Świdnik

Obserwuj na Instagram >>>


 

Language