Makaron z sosem kurkowym i kurczakiem

Wartość energetyczna dla 1 porcji: 388 kcal

Białko: 19,8g; Tłuszcz: 20,8g; Węglowodany: 33,8g; Ładunek Glikemiczny: 8 (Niski)

  • 70 g makaronu Niski Indeks Glikemiczny
  • 10 g oleju
  • 80 g mięsa z piersi kurczaka
  • 30 g cebuli
  • 200 g kurek
  • 10 g masła
  • 100 g śmietanki 12% UHT
  • 30 g serka kanapkowego – śmietankowego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka z pietruszki
  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem.
  3. Cebulę pokrój w piórka. Wrzuć na rozgrzany olej razem z mięsem. Podsmaż z każdej strony i przełóż na talerz.
  4. Kurki dokładnie opłucz. Wrzuć na patelnię i podsmażaj, co chwilę mieszając. Oprósz solą. Jak już odparuje z nich woda dodaj masło.
  5. Podduś przez chwilę i dodaj mięso z cebulą.
  6. Całość zalej śmietanką. Dodaj do niej serek – wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.
  7. Dodaj przyprawy.
  8. Gotowy sos, wymieszaj z ugotowanym makaronem i posyp posiekaną natką pietruszki. 

Autorka:

Mgr inż. Dietetyki Dorota Świdnik

Obserwuj na instagram: