Makaron z łososiem, szpinakiem i serkiem ricotta

Wartość energetyczna dla 1 porcji: 542 kcal

Białko: 40,2g; Tłuszcz: 27,8g; Węglowodany: 30,2g; Ładunek Glikemiczny: 11,4 (Niski); Indeks Glikemiczny dania: 16,5 (Niski)

  • 120 g ugotowanego makaronu Niski IG
  • 80g wędzonego łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 80g sera ricotta
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 50g świeżego szpinaku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Podsmaż na oliwie czosnek na złoty kolor. Dodaj wędzonego łososia i szpinak, duś razem kilka minut. Następnie wymieszaj z serkiem ricotta. Dodaj przyprawy do smaku. Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem i podawaj z tartym parmezanem.

Autorka:

Magdalena Makarowska-dietetyk kliniczny

Obserwuj na instagram:

Skip to content