Makaron w diecie insulinoopornych – Jaki wybierać by jeść zdrowo

Zacznę od tego czym jest insulinooporność, a więc jest to stan, w którym tkanki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny, pomimo prawidłowego lub podwyższonego poziomu tego hormonu we krwi. Objawy insulinooporności mogą obejmować wzmożoną senność po posiłku, bóle głowy, rozdrażnienie, ciągłe zmęczenie, napady głodu i zwiększoną ochotę na słodycze. To stan, który może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, jeśli nie zostanie rozpoznany i pacjent nie zmieni swojego stylu życia.

Dlatego lepiej jest zapobiegać niż leczyć.

Zapobieganie wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Polega ono na unikaniu wysoko przetworzonej żywności, produktów opartych na białej mące i dań z wysoką zawartością cukrów prostych w składzie. Te założenia spełnia dieta z niskim indeksem glikemicznym.

Największą część talerza powinny stanowić warzywa, połączone z dobrej jakości tłuszczami roślinnymi takimi jak oliwa, orzechy czy awokado. Produkty bogate w białko jak np. mięso, ryby czy wege zamienniki powinny stanowić taką samą część talerza co węglowodany złożone, jak kasza, pieczywo pełnoziarniste czy makarony.

Chciałabym zdementować mit, że makaron nie jest odpowiedni dla osób zaburzeniami gospodarki glukozowo insulinowej. Makaron jest źródłem węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak istotny jest wybór rodzaju makaronu. Makaron pełnoziarnisty powstaje z mąki z pełnego przemiału ziaren przez co jest bogatszy w błonnik pokarmowy, który spowalnia uwalnianie cukru do krwi. Dlatego jest znacznie lepszym wyborem niż tradycyjny, biały makaron i bez obaw możesz zastosować go w swojej diecie. Nie każdemu jednak odpowiada charakterystyczny smak makaronu pełnoziarnistego, głównie ze względu na jego gorzkawy smak.

Aby przywrócić radość z posiłku osobom zmagającym się m.in. z insulinoopornościa powstał makaron Niski Indeks Glikemiczny. Jest to innowacyjny produkt, który smakuje i wygląda jak tradycyjny, biały makaron, a jednocześnie ma IG na poziomie 38 – to mniej niż makaron pełnoziarnisty. Dzięki niemu nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych potraw jednocześnie trzymając się zasad diety z niskim indeksem glikemicznym.

Badania potwierdzają, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może pomagać w utracie wagi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym wydłużają uczucie sytości, co wpływa na zmniejszenie ilości spożywanych kalorii w ciągu dnia. Wybierając węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, unikamy nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co może prowadzić do zmniejszenia apetytu i przyspieszenia utraty masy ciała.

Warto nadmienić, że wskazany na opakowaniu czas gotowania tj. 7 min spowoduje, że makaron będzie miękki, a jego indeks glikemiczny będzie wynosił 38. Gotując makaron krócej otrzymasz makaron ugotowany al dente o jeszcze niższym indeksie glikemicznym.

Autorka:

Dorota Świdnik- mgr. Inż. Dietetyki

Obserwuj na instagram:

Źródła

1. Aleksandra Panasiuk, Aleksandra Śliwińska, Sylwia Małgorzewicz Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki Katedra Żywienia Klinicznego Gdański Uniwersytet Medyczny „Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością.” Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012, tom 3, nr 3, 94–103
2. Ludwig D.S., Majzoub J.A., Al-Zahrani A. i wsp. High Glycemic Index Foods, Overeating, and Obesity. Pediatrics. 1999; 103 (3): 26.
3. Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska „Dieta w insulinoooporności”, Łódź, 2018
3. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/68179,indeks-glikemiczny
4. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/