Makaron Niski Indeks Glikemiczny a makaron pszenny-czym się różnią?

70 g ugotowanego makaronu białego/ z niskim indeksem glikemicznym
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
30 g sera feta
100 g surowego brokuła
przyprawy: duża szczypta cząbry, szczypta soli, szczypta pieprzu
Brokuła drobno posiekaj. Rozgnieć ząbek czosnku.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj brokuła i czosnek i lekko posól i przypraw pieprzem, duś ok 6 minut na małym ogniu. Do warzyw dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Przełóż danie na głęboki talerz, posyp pokruszoną fetą i cząbrem.

Obliczenia dla dania z dodatkiem zwykłego białego makaronu:

  • Energia: 335 kcal
  • Węglowodany: 36.7 g
  • WW: 3.3
  • Białko: 11.3 g
  • Tłuszcze: 17.4 g
  • WBT: 2
  • Błonnik: 3.5 g
  • ŁG: 21.9

Obliczenia dla dania z dodatkiem makaronu z niskim indeksem glikemicznym:

  • Energia:312 kcal
  • Węglowodany: 23.5 g
  • WW: 2.4
  • Białko: 12.9 g
  • Tłuszcze: 18.8 g
  • WBT: 2.2
  • Błonnik: 6.7 g
  • ŁG: 7.3

Różnią się czymś, co ma ogromne znaczenie zarówno dla samopoczucia osób z cukrzycą typy 2 i insulinoopornością oraz wpływa na sytość po spożyciu posiłku.
Po pierwsze danie z dodatkiem makaronu z niskim IG ma niski ładunek glikemiczny ( >10) , podczas gdy dodatek normalnego białego makaronu sprawia, że danie uzyskuje wynik wysoki (<20). Jaka to dla nas różnica? Ogromna!

Ładunek glikemiczny to miara wskazująca, jak szybko jedzenie, które zawiera węglowodany, podnosi poziom glukozy we krwi. Im wyższy jest ładunek glikemiczny dania, tym szybciej po spożyciu rośnie poziom cukru we krwi. Potrawy o wysokim ładunku glikemicznym mogą powodować gwałtowne skoki poziomu cukru, co może prowadzić do wzrostu energii, ale również szybkiego spadku i uczucia zmęczenia oraz głodu. Długotrwałe spożywanie takich potraw może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, insulinooporność, cukrzyca typu 2 i choroby serca.

Danie z makaronem z niskim IG posiada także więcej białka oraz dwa razy więcej błonnika, ze względu na fakt, że w składzie tego produktu znajdziemy mąkę z pszenicy durum, błonnik owsiany oraz mąkę łubinową!

Czy jeszcze zastanawiacie się dlaczego warto wybrać makaron z niskim IG firmy @Polmak? Na koniec mam dla was prawdziwą petardę! Wiadomo, że jest korzystniejszy dla osób z zaburzeniami glikemii oraz zwiększa sytość po posiłku ale przede wszystkim jego największą zaletą jest fakt, że smakuje jak normalny biały makaron! Nie wierzysz, spróbuj!

  • produkty o niskim indeksie glikemicznym są wchłaniane wolniej, co prowadzi do bardziej stabilnego poziomu cukru we krwi.
  • może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, co jest kluczowe dla zdrowia osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.
  • może pomóc w poprawie wrażliwości na insulinę oraz zmniejszeniu ryzyka chorób serca u osób z insulinoopornością.
  • regularne spożywanie dań z makaronem o niskim indeksie glikemicznym może zapewnić długotrwałe uczucie sytości, co może być pomocne w utrzymaniu zdrowej wagi.

Dla osób z cukrzycą, makaron o niskim indeksie glikemicznym może być cennym dodatkiem do diety, pomagając w stabilizacji poziomu cukru we krwi i unikaniu skoków glukozy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Jednakże, należy pamiętać, że samo spożywanie makaronu o niskim indeksie glikemicznym nie jest wystarczające. Należy prawidłowo bilansować dietę w dobrej jakości białko oraz dodatek warzyw i zdrowych tłuszczy. Kluczowe jest też unikanie nadmiaru kalorii oraz regularna aktywność fizyczna.

Autorka:

Magdalena Makarowska - Dietetyk Kliniczna

Obserwuj na instagram: