Makaron NIG w sosie śmietanowo grzybowym z szynką parmeńską

Wartość energetyczna dla 1 porcji: 467 kcal

Białko: 22,4 g; Tłuszcz: 22,4 g; Węglowodany: 39,3 g; Ładunek Glikemiczny: 9,8 (Niski); Wymienniki węglowodanowe: 4,1; Wymienniki białkowo tłuszczowe: 2,9; Błonnik: 5 g

  • Makaron NIG (ugotowany) – 70 g
  • Grzyby świeże/ opcjonalnie pieczarki lub boczniaki – 10 szt.
  • Śmietana 12% tłuszczu – 3 łyżki
  • Por mały kawałek
  • Czosnek 1 ząbek
  • Szynka parmeńska (Prosciutto) – 2 plastry
  • Szczypiorek – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedź i odstaw na bok.
Oczyść grzyby, pokrój je na mniejsze kawałki.
Pora przekrój na pół, dokładnie umyj, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Dodaj pokrojony por i smaż na średnim ogniu, aż zmięknie (około 3-4 minut).
Dodaj grzyby do pora i duś przez kolejne 5-7 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
Wlej śmietanę na patelnię z grzybami i porem.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje (około 5 minut).
Dodaj ugotowany makaron do sosu na patelni.
Dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem.
Przełóż makaron na talerze.
Na wierzchu ułóż pokrojoną na cienkie plastry szynkę parmeńską.
Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Autorka:

Magdalena Makarowska-dietetyk kliniczny

Obserwuj na instagram:

Skip to content