Łazanki z kapustą kiszoną I makaronem

  • Energia: 139 kcal
  • Węglowodany: 17.9 g
  • Ww: 1.7
  • Białko: 5.6 g
  • Tłuszcze: 4.5 g
  • Wbt: 0.6
  • Błonnik: 5.7 g
  • Łg: 5.2
  • Waga: 175.1 g
  • Węglowodany netto: 12.2 g
  • 250 g suchego makaronu z niskim indeksem glikemicznym
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 grzybów leśnych mrożonych lub suszonych lub brązowych pieczarek (jeśli używasz grzybów suszonych to namocz je na noc w wodzie aby zmiękły)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Sól i pieprz do smaku , majeranek, cząber
  • Posiekana natka pietruszki do dekoracji
  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  2. Dodaj makaron z niskim indeksem glikemicznym i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie al dente.
  3. Odcedź makaron, przelej zimną wodą aby go zahartować i dodatkowo obniżyć indeks glikemiczny.
  4. Kapustę kiszoną drobno posiekaj.
  5. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj grzyby pokrojone w paski.
  6. Dodaj do cebuli posiekaną kapustę kiszoną , przyprawy i duś przez około 15 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  7. Dodaj ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku.
  8. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut, aż całość będzie miękka.
  9. Dodaj ugotowany makaron do garnka z kapustą kiszoną. Delikatnie wymieszaj.
  10. Łazanki z kapustą kiszoną i makaronem podawaj na dużym półmisku. Posyp posiekaną natką pietruszki przed podaniem.

Ten przepis na łazanki z kapustą kiszoną i makaronem o niskim indeksie glikemicznym to doskonała propozycja na świąteczny stół. Smaczne, pożywne i zgodne z zasadami zdrowego odżywiania – idealne danie dla wszystkich członków rodziny, bez względu na ich potrzeby żywieniowe.

Smacznego!

Autorka:

Magdalena Makarowska - Dietetyk Kliniczna

Obserwuj na instagram: