Przez wiele lat uważano, że makaron to produkt, który rujnuje naszą dietę. Dietetycy jednak wyjaśniają, że to nie on tuczy, a za wysoką kaloryczność potraw odpowiadają sosy, które do niego dodajemy.
Wartości makaronu
W 100g suchego produktu znajduje się około 330 kcal. Może wydawać się to wiele, o ile nie weźmiemy pod uwagę faktu, że ugotowany makaron nawet 3-krotnie zwiększa swoją objętość. Zjadając na obiad talerz spaghetti, który ma 200g, do organizmu dostarczysz ilość kalorii podobną do połowy tabliczki czekolady. Z tą różnicą, że makaron pozostawi Cię sytym na dłużej i dostarczy wielu wartościowych składników takich jak białko, błonnik oraz witaminy.
Jaki makaron wybrać
Najzdrowszy jest oczywiście pełnoziarnisty oraz makaron z niskim indeksem glikemicznym. Zawierają one wiele witamin, większą ilość błonnika, dużo białka i mniej kalorii. Z produktów dostępnych na półkach sklepowych najlepiej wybrać makaron żytni lub z mąki durum. Jeśli jednak mamy możliwość, warto zdecydować się na jego odpowiednik orkiszowy, gryczany lub z ciecierzycy, który zawiera najmniej kalorii.
Warto także pamiętać, że kolorowy makaron działa wyłącznie na zmysły i często jego wartości nie różnią się od produktów o naturalnym kolorze. Przed jego zakupem warto jednak sprawdzić skład, ponieważ barwniki mogą powodować alergie.
Jak gotować makaron
Za najzdrowszy makaron uważa się ten ugotowane al dente, co przetłumaczyć można jako “niedogodowany”. Zapewnia on niższy indeks glikemiczny, wolniejszy proces trawienia i dłuższe uczucie sytości.
A oto kilka wskazówek, które pomogą Ci ugotować jeszcze smaczniejszy posiłek:
- Na każde 100g produktu wykorzystuj 1l wody – dzięki temu makaron uzyska odpowiednią konsystencję, która nie będzie się rozpadała.
- Sól dodaj na chwilę przed wrzuceniem makaronu – zaleca się dodawać około 0,5 łyżeczki na 1l wody.
- Poczekaj aż woda się zagotuje – wrzucenie suchego produktu do wrzątku zapewni mu lepszy smak oraz teksturę na koniec.
- Nie płucz makaronu – pozbywasz się w ten sposób skrobi, która pomaga w przywieraniu sosu do produktu.
- Odrobinę wody z makaronu dodaj do sosu – pozwoli to zagęścić sos, ułatwi jego przywieranie oraz polepszy smak.
Pamiętaj, że na diecie nie powinieneś rezygnować z ulubionych produktów. Wybieraj ich mniej kaloryczne i zdrowsze wersje, albo ilości, które nie spowodują dużego skoku kaloryczności. Smaczne posiłki nie tylko poprawiają humor, ale także pomagają utrzymać postanowienia.