Cukrzyca

Cukrzyca, to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hipoglikemią wynikającą z defektu wydzielania i/lub działania insuliny.

Hormon insuliny przenosi cukier z krwi do komórek w celu przechowywania lub wykorzystania go jako energii. W przypadku cukrzycy twoje ciało albo nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, albo nie może efektywnie wykorzystać wytwarzanej insuliny. Nieleczona cukrzyca może uszkodzić nerwy, oczy, nerki, serce i inne narządy.

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna. Od kilku dziesięcioleci odnotowuje się wzrost zachorowalności na tę chorobę na całym świecie, szczególnie na cukrzycę typu 2.

Świat-wzrost o 51%
Prognozy zachorowań na cukrzycę

RokIlość chorych na cukrzycę
2019463 miliony
2030578 milionów
2025700 milionów

Europa-wzrost o 15%
Prognozy zachorowań na cukrzycę

RokIlość chorych na cukrzycę
201959 milionów
203066 milionów
202568 milionów

CUKRZYCA TYPU 1
Jest chorobą autoimmunologiczną. Układ odpornościowy atakuje i niszczy komórki trzustki, w których wytwarzana jest insulina. Nie jest jasne, co powoduje ten atak.

CUKRZYCA TYPU 2
Występuje, gdy organizm staje się odporny na insulinę, a we krwi gromadzi się cukier. Jest to najczęstszy typ — choroba ta dotyczy 90% chorych na cukrzycę.

Co dziesiąty z nas mierzy się z nim każdego dnia, podczas pracy, zakupów, planowania posiłku i aktywności sportowej. Stale kontroluje co, kiedy i ile jeść. Dieta osób z cukrzycą powinna opierać się na produktach o najniższym indeksie glikemicznym i ładunku. Badania pokazują, że spożywanie takich produktów ma korzystny wpływ na organizm i przyczynia się do redukcji cukrzycy typu 2
Metaanalizy wyników badań dotyczących stosowania przez osoby z cukrzycą typu 1 i 2 diety bogatej w produkty o niskich wartościach IG wykazały iż, zmniejszenie indeksu glikemicznego średnio o 10% odpowiada redukcji stężenia hemoglobiny glikowanej w ciągu 7 tygodni o 7,2-8,0% w odniesieniu do wartości wyjściowych.