Wartość energetyczna dania: 525 kcal
Białko: 38,2 g; Tłuszcz: 22g ; Węglowodany: 44,7g; Ładunek Glikemiczny: 9 (NISKI)
Składniki na 1 porcję:
- 40 g makaronu z niskim IG Polmak
- 150 g brokuła
- 100 g pomidorków cherry
- 80 g mięsa z piersi kurczaka
- 5 g oleju
- 30 g czerwonej cebuli
- 50 g papryki
- ½ jajka ugotowanego na twardo
- 5 g migdałów podprażonych na suchej patelni
Sos:
- 50 g jogurtu greckiego
- 10 g majonezu wege
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Brokuł zblanszuj lub przygotuj na parze.
- Mięso pokrój w kostkę, posyp przyprawą do kurczaka i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.
- Wszystkie składniki ułóż obok siebie w misce.
- Dodaj posiekaną drobno cebulkę, pokrojona w paski paprykę i pół jajka.
- Całość posyp podprażonymi migdałami. Polej sosem i gotowe.