Wartość energetyczna dla 1 porcji: 467 kcal
Białko: 22,4 g; Tłuszcz: 22,4 g; Węglowodany: 39,3 g; Ładunek Glikemiczny: 9,8 (Niski); Wymienniki węglowodanowe: 4,1; Wymienniki białkowo tłuszczowe: 2,9; Błonnik: 5 g
Składniki:
- Makaron NIG (ugotowany) – 70 g
- Grzyby świeże/ opcjonalnie pieczarki lub boczniaki – 10 szt.
- Śmietana 12% tłuszczu – 3 łyżki
- Por mały kawałek
- Czosnek 1 ząbek
- Szynka parmeńska (Prosciutto) – 2 plastry
- Szczypiorek – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedź i odstaw na bok.
Oczyść grzyby, pokrój je na mniejsze kawałki.
Pora przekrój na pół, dokładnie umyj, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Dodaj pokrojony por i smaż na średnim ogniu, aż zmięknie (około 3-4 minut).
Dodaj grzyby do pora i duś przez kolejne 5-7 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
Wlej śmietanę na patelnię z grzybami i porem.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje (około 5 minut).
Dodaj ugotowany makaron do sosu na patelni.
Dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem.
Przełóż makaron na talerze.
Na wierzchu ułóż pokrojoną na cienkie plastry szynkę parmeńską.
Posyp posiekanym szczypiorkiem.