Wartość energetyczna dla 1 porcji: 449 kcal
Białko: 22,2 g; Tłuszcz: 23,9 g; Węglowodany: 39,1 g; Ładunek Glikemiczny: 9,3 (Niski); Wymienniki węglowodanowe: 3,1; Wymienniki białkowo tłuszczowe: 3
Składniki:
- 50 g makaronu Niski Indeks Glikemiczny (ugotowanego)
- 70 g malin
- 70 g truskawek
- 1 łyżka jagód goji
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 100 g sera ricotta
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka orzechów pistacjowych
- kilka kwiatków lawendy (opcjonalnie)
Przygotowanie
Pokrój truskawki na mniejsze kawałki.
Namocz jagody goji w ciepłej wodzie przez kilka minut, odcedź.
Posiekaj miętę i pistacje.
W dużej misce wymieszaj schłodzony makaron z ricottą.
Dodaj maliny, truskawki, namoczone jagody goji, nasiona chia, pestki dyni, pistacje i posiekaną miętę.
Jeśli używasz, dodaj szczyptę lawendy.
Wstaw sałatkę do lodówki na 30 minut, aby smaki się połączyły.
Serwuj na zimno, dekorując miętą i pistacjami.