Makaron z sosem serowym i porem

Wartość energetyczna 1 porcji: 370 kcal

Białko: 19,2g; Tłuszcz: 15,7g: Węglowodany: 36,8g; Ładunek Glikemiczny: 11,4 (Niski)

  • 100g ugotowanego makaronu Niski IG
  • 22g proteinowego sera żółtego (1,5 plastra)
  • 70g śmietany 12%
  • 50g pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • ulubione zioła
  • sól i pieprz

Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojonego w talarki pora i posiekany czosnek. Całość duś na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj śmietanę, starty ser i przyprawy, wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Na koniec dodaj mąkę migdałową i duś kolejne 3 minuty. Sos serowy wymieszaj z makaronem. To świetna propozycja dla osób, które nie lubią lub nie jedzą mięsa, a chcą zadbać o zdrową porcję białka w diecie.

Autorka:

Magdalena Makarowska

Obserwuj na instagram:

Skip to content