![]() |
SKŁAD
|
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron wsyp do wrzącej, osolonej wody (1 litr wody na 100g makaronu) . Gotuj przez 7 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedź.
Indeks Glikemiczny gwarantowany przy wskazanym czasie (7 minut) i sposobie gotowania. Krótszy czas gotowania może sprawić, że makaron będzie miał niższy IG.

Mąka łubinowa
Obniża indeks i ładunek glikemiczny produktów zasobnych węglowodany oraz zmniejsza nadciśnienie. Jest bardzo dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, a także doskonałym prebiotykiem, bo stymuluje rozwój korzystnej flory bakteryjnej w świetle jelita grubego. Mąka łubinowa jest bogata w minerały, m.in. żelazo, cynk i magnez.
Semolina (Durum)
Błonnik pokarmowy zawarty w pełnoziarnistej mące z pszenicy durum pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Pełne ziarna zbóż spowalniają procesy trawienia i wchłaniania węglowodanów, a także regulują poziom glukozy we krwi i wydzielanie insuliny. Spożywanie pełnego ziarna nie tylko zapobiega otyłości, lecz także pomaga uzyskać szczupłą sylwetkę.
Błonnik owsiany
Dzięki zawartości beta–glukanów, błonnik owsiany jest cennym źródłem zdrowej, zróżnicowanej diety, a także pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu. Bogactwo rozpuszczalnego oraz nierozpuszczalnego błonnika odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit.
Gluten witalny
Gluten witalny sprawia, że makaron po ugotowaniu ma odpowiednią, tak pożądaną jędrną i sprężystą konsystencję. Gluten witalny zwiększa także odporność makaronu na rozgotowanie.
Makaron IG 38 po ugotowaniu w stosunku do makaronu 100 % DURUM zawiera w przeliczeniu na 100 g
- 12 G – MNIEJ WĘGLOWODANÓW
- 32 % – WIĘCEJ BIAŁKA
- 112 % – WIĘCEJ BŁONNIKA
Dla uzyskania efektu zgodnego z oświadczeniami wystarczy porcja 100 g makaronu po ugotowaniu dziennie.