Dieta o niskim IG
Dieta niskoglikemiczna
Dieta nisko glikemiczna może pomóc w kontrolowaniu wagi poprzez zminimalizowanie skoków poziomu cukru we krwi i insuliny. Jest to szczególnie ważne, w kontekście osób zmagających się z cukrzycą typu 1 i 2 oraz osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Prawidłowy metabolizm oraz stabilna praca naszego organizmu w dużej mierze zależy od odpowiedniej przemiany węglowodanów. W diecie glikemicznej ważne jest wybieranie żywności jak najmniej przetworzonej oraz zawierającej błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru do krwi oraz pomaga obniżyć gęstość złego cholesterolu. Dodatkowo duża zawartość błonnika pomaga poczuć się pełnym dzięki czemu można poprawić swoją sylwetkę bez większego głodu.
W diecie glikemicznej kluczowy jest także sposób przyrządzania potraw. Warto pamiętać, że pod wpływem niektórych procesów termicznych indeks glikemiczny danej żywności może ulec zmianie.
Dieta ta jest odpowiednia dla wszystkich ponieważ nie ogranicza cennych składników odżywczych. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są znacznie szybciej wchłaniane i trawione w układzie pokarmowym. Powodują one szybkie wytwarzanie insuliny, co w efekcie prowadzi do wydzielania glukagonu oraz większego apetytu.